DeDayRoom

dedayroom

SKaGeN speelt DeDayRoom

Het stuk begint in een helverlichte kamer van wat een ziekenhuis blijkt te zijn. Budge doet zijn Tai Chi oefeningen terwijl hij een gesprek met Wyatt tracht aan te knopen, met weinig resultaat. Al snel worden ze bezocht door medepatiënten. Of zijn het leden van de medische staf? Ze blijken in ieder geval afkomstig uit de naburige psychiatrische vleugel. Maar aan alles en iedereen kan worden getwijfeld. Is iemand wat hij zegt te zijn?

De tweede helft van het stuk speelt zich af in de ‘day room’ van dezelfde psychiatrische afdeling. Er zijn ‘acteurs’, er is een stuk in het stuk, en er zijn toeristen op zoek naar een theatergezelschap. Troebel zijn de grenzen tussen zijn en schijn, tussen gekte en gezondheid. ‘The Day Room’ heeft het over dat vreemde snijvlak tussen psychiatrie, theater en werkelijkheid.

Dertig jaar na het verschijnen van zijn eerste roman wordt de Amerikaanse, postmoderne auteur Don DeLillo erkend als een van de belangrijkste schrijvers van zijn generatie. Hij schreef tot nu toe elf romans waaronder het meermaals bekroonde ‘Onderwereld’, een hoogtepunt in het oeuvre van de meester, en in de literatuur in het algemeen. Naast verscheidene toneelstukken en enkele kortverhalen, verschenen van DeLillo ook o.m. ‘White Noise’ (witte ruis); ‘Libra’ (Weegschaal), ‘Americana’ en Mao II’.

Tekst: Don DeLillo
Van en met: Yves Degryse, Valentijn Dhaenens, Korneel Hamers, Mathijs Scheepers, Bruno vanden Broecke, Clara van den Broek, Julia Weisbrich, Eline van Hoye, Jeroen Wuyts.
Coproductie: Monty, Antwerpen
Met steun van: de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan: De Tijd, Iris Bouche

Tournee van 3 maart tot 27 april 2004.

FOTO/VIDEO • PERS